Drevet af solen og styret af robotter

Bæredygtighed var i højsædet, da elektronikgrossisten Berggaard Amundsen (BA) byggede sit nye lager med hjælp fra Element Logic.

Berggaard Amundsens futuristiske lager og hovedkvarter uden for Oslo er ganske unikt: Elektronikgrossisten ønskede, at deres 14.000 kvadratmeter nye bygning skulle afspejle de produkter, de sælger, og derfor fik man installeret 1.050 solcellepaneler på taget – ligesom solcellepaneler også dækker 50 kvadratmeter af facaden.

Selv i Norge, hvor der er meget lidt sollys og meget sne i vintersæsonen, genererer anlægget 230.000 kilowatttimer ren solenergi om året. Solpanelerne gør Berggaard Amundsen (BA) selvforsynende med strøm fra april til september, ligesom de leverer strøm til 40 elbilladere, der er tilgængelige for de lokale i området. Som et resultat modtog BA en “Eco-lighthouse”-certificering for sine miljøvenlige lagerfaciliteter.

”AutoStore-robotternes energiforbrug er ekstremt lavt, og de regenererer strømmen, hver gang de sænker en kasse eller reducerer hastigheden – lidt ligesom en elbil. Det gør dem velegnet til bæredygtige varelagre. Berggaard Amundsens lager er godt for miljøet og omkostningseffektivt. Det er en win-win,” siger Niklas Poulsen fra System Sales hos Element Logic.

SPAR ENERGI: AutoStore-robotterne regenererer energi, når de sænker kasser, og når de bremser. De kan også arbejde i mørke, hvilket ifølge Niklas Poulsen fra Element Logic kan reducere energiforbruget yderligere.

BA-lagerets gitter har 17.000 kasser, der betjenes af 17 robotter. Set i lyset af, at ti robotter bruger den samme mængde energi som en støvsuger, og at 70 procent af BA’s pluk udføres via AutoStore, er det tydeligt, at det samlede energiforbrug i det nye lager er meget lavt sammenlignet med andre varelagre.

Muliggør hurtigere leverancer

Elektronikmarkedet er meget konkurrencepræget, og BA anerkender, at deres plads i værdikæden afhænger af, at de kan betjene deres kunder med det samme.

“Vi er vokset meget i de seneste år, og vi løb til sidst tør for plads på vores gamle lager. Det var ikke muligt at udvide det gamle lager, og det levede heller ikke op til vores effektivitetspotentiale,” siger Rolf Inge Danielsen, logistikdirektør for Berggaard Amundsen.

BA har brug for sine 25 servicecentre over hele Norge for at have pakkerne klar til levering næste morgen. Lokale elektrikere kan også stoppe ved lageret og hente pakker bare en halv time efter, at de har bestilt dem.

SMART-LØSNINGER: Element Logic arbejdede med ITO, en leverandør af materialeflowshåndteringsløsninger, på transportsystemet. Alt er forbundet gennem integration med Astro WMS fra Consafe.

“Denne løsning har potentialet til at være det perfekte varelager for BA. Det er designet til at passe til deres behov og understøtte maksimal effektivitet ved for eksempel at have gitteret i nærheden af varemodtagelsen og transportsystemet fra ITO i loftet. Dette gør det muligt for gaffeltrucksene at tage den korteste rute. Hele lageret er også designet til vækst, når BA er klar til at skalere op” siger Niklas Poulsen.

Ikke bare endnu en distributør

Logistikdirektøren fra Berggaard Amundsen beskriver Element Logics arbejde som afgørende for at gøre det nye lager til en succes.

“Element Logic er de bedste til at forstå kunden, og de har hjulpet os med at designe et lager, der passer præcis til vores behov. De har vejledt os, når vi havde brug for vejledning – og presset os, når vi skulle presses, ”siger Rolf Inge Danielsen og uddyber:

”Det føltes sikkert at have dem med i hver fase af projektet. De deltog på alle konstruktionsmøder, alle workshops med ansatte og hjalp os også i bevægelsesperioden. Og de bidrog med smarte løsninger i hvert skridt, vi tog på hele rejsen,” tilføjer Danielsen, der også fremhæver Element Logics store erfaring som en betydelig faktor.

”Element Logic har været vores partner i planlægning, flytning og etablering af dette lager. De er langt mere end bare en robotleverandør” tilføjer Bethina Samnøy Siristuen, projektleder for logistik hos Berggaard Amundsen.

Udnytter AutoStores fulde potentiale

Selvom lageret nu er oppe at køre, arbejder Element Logic stadig tæt med Berggaard Amundsen for at opnå endnu bedre resultater.

”Vi havde også AutoStore i vores forrige lager, men vi udnyttede ikke dets fulde potentiale. Nu, med Element Logic med om bord, investerer vi tid i at lære, hvordan vi bruger softwaren effektivt ved at lade vores medarbejdere deltage i kurser fra Element Logic samt bruge statistikker i realtid til at forbedre vores arbejdsgang,” forklarer Samnøy Siristuen.

Niklas Top Aanensen, Key Account Manager for Element Logic, er ansvarlig for at yde fuld support til Berggaard Amundsen under den daglige drift. Han siger, at det servicearbejde, Element Logic udfører, handler om at få det maksimale potentiale ud af kundens lager:

”Den relation, vi har til vores kunder, er vedvarende. Vi finjusterer så meget, som vi kan, og vi kører simuleringer for at se, hvor de kan forbedre sig. Vi ser på ordreindtag, hvor mange porte de skal have åbne på det og det tidspunkt af arbejdsdagen, og hvornår det er mest fordelagtigt at genopbevare beholdere. Derudover kører vi også softwareopdateringer. I sidste ende jager vi effektivitet,” konkluderer Niklas Top Aanensen.

Fakta og tal

  • 200 m2 lager (14.000 m2 bygning inkl. kontorlokaler)
  • 208 ansatte i alt (35 på lageret)
  • 17 AutoStore-robotter
  • 17.000 opbevaringskasser
  • 2500 varer, der plukkes dagligt fra AutoStore
  • 4 udgående karruselporte

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Vil du vide mere om, hvad Element Logic kan gøre for dig?

Kontakt os